Zihinsel rahatsızlıkların tedavisinde psikoterapi yanı sıra ilaçla uygulanan (farmakoterapi) tedaviye psikiyatrik ilaç tedavisi denilmektedir. Psikiyatrik ilaçlar belli psikiyatrik semptomları oluşturan anormallikleri düzeltmek ya da düzelmesine yardımcı olmak için kullanılmaktadır.
Ruhsal hastalıkların tedavisinde çok çeşitli ilaç türleri kullanılmaktadır. Bunların en sık kullanılanları antidepresanlar, anti-psikotik ilaçlar, kaygı önleyiciler, duygudurum dengeleyiciler ve uyarıcı ilaçlardır.
Ülkemizde bu tarz ilaçlara karşı büyük bir ön yargı bulunmaktadır. Bu ilaçların güvenilir ve etkili olmadığına, bağımlılık yaptığına inanılmakta bu da bu ilaçların ya kullanılmamasına ya da yeterli doz veya süre alınmamasına neden olmaktadır.
Bu tarz ilaçlar için doğru bilinen yanlışlar vardır. Şöyle ki;
- Psikiyatrik ilaçlar kilo aldırır. Bu tamamen yanlış bir inanıştır. Sadece belli başlı ilaçlar, iştah açması sebebiyle kilo artışına neden olmakla birlikte bu ilaçlar iştah azlığı nedeniyle kilo kaybeden hastalarda kullanılır. Kilo problemi olan veya almak isteyen hastalarda asla kullanılmaz.
- Antidepresanlar bağımlılık yapar. Bu inanışta tamamen yanlıştır. Bu ilaçlar bağımlılık yapmaz. Ancak doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Çünkü gerekli durumlarda dozu ayarlamak gerekir. Bu olmazsa bazen hastalarda farklı tepkilere neden olabilir. Bunlar sıkıntı hali, uykusuzluk ve huzursuzluk halidir.
- Bu ilaçlar kısırlık yapar. Psikiyatrik ilaçların hiç biri kısırlığa neden olmaz. Ancak çok gerekli olmadıkça gebelik süresince ya da anne süt verirken bebeğe zarar vermemesi amacıyla kullanılması önerilmez.
- Psikiyatrik ilaçlar uyku yapar. Sadece bazı ilaçlar uyku yapar. Bu ilaçlarda uyku sorunu olan hastalarda kullanılır.
1950’li yıllarda farmakoloji biliminde bazı gelişmelerle birlikte, psikiyatrik rahatsızlıkların ilaçlarla düzeltilebileceği ve bu düzelmenin kalıcı olabileceği ortaya çıkmıştır. Günümüzde, depresyondan alkol bağımlılığına, hiperaktiviteden şizofreniye kadar hemen tüm psikiyatrik rahatsızlıklar ilaç tedavisiyle büyük oranda düzeltilebilmektedir. Ancak halk arasında eski kuşak ilaçlarla ilgili, ağır yan etkilerin olduğu, ilaçların kesinlikle bağımlılık yaptığı, aşırı derecede uyuşturduğuna dair yanlış inançlar vardır.